Uit welke onderdelen bestaat het FAS-project?

Het FAS-project is een transmediale bewustwordingscampagne. Het laat de gevaarlijke gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap zien en vraagt op een persoonlijke manier aandacht voor een relatief onbekend probleem. Dit gebeurt door FAS een gezicht te geven en FAS-kinderen de mogelijkheid te bieden hun eigen verhaal te vertellen. Door erkenning en herkenning van de aandoening kan de acceptatie van FAS groeien.

Het FAS-project

In 2013 werd het FAS-project gelanceerd. Dat bestond uit verschillende onderdelen die elkaar onderling aanvullen en versterken. Belangrijk onderdeel vormde het uitgebreide foto- en verhalenboek dat een intieme blik biedt in de levens van kinderen met FAS. De website fasproject.nl is de plek waar alle onderdelen samenkomen. Tijdens het project zijn er veel filmpjes gemaakt van kinderen met FAS en hun ouders die op deze site te zien zijn en verwerkt tot een gridfilm van ongeveer tien minuten. Het dagboekproject vormde een belangrijk onderdeel van het FAS-project. Dertig kinderen werkten samen met een maatje een zomer lang aan een fotodagboek van hun leven. Er zijn grote exposities georganiseerd, onder meer in Melkweg Galerie in Amsterdam en kleine exposities bij kinderen op school.

Het FAS-project wordt mede mogelijk gemaakt door:
Stichting Kinderpostzegels Nederland, VSBfonds, Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK), Fonds NutsOhra, kfHein,fonds, VARA, Hélène de Montigny Stichting, William Schrikker Groep, IKEA, GGZ Nederland

Eén glaasje mag toch wel?

Alle verloskundigen van Nederland ontvingen het informatiepakket "Eén glaasje mag toch wel", met het boek FAS-kinderen, een E-learning en een magazine. Het doel van deze campagne is dat alle verloskundigen in Nederland de 0%-norm uitdragen.

Eén glaasje mag toch wel? wordt mede mogelijk gemaakt door Bernard van Leer Foundation

FAS in de klas

Dit is een bewustwordingsproject op scholen door exposities en bijeenkomsten, maar ook door middel van een lespakket. Het project zet de kinderen met FAS in de schijnwerpers en genereert begrip voor de gevolgen van het syndroom. Bovendien geeft het docenten handvatten om met de problematiek om te gaan.

FAS in de klas wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK)

FAS & Pleegzorg

Binnen pleegzorg komt FAS tien keer zoveel voor als daarbuiten. Het ‘FAS & Pleegzorg’-project biedt steun aan pleegkinderen met FAS door pleegouders en pleegzorgprofessionals beter voor te bereiden op de begeleiding van deze kinderen.

FAS & Pleegzorg wordt mede mogelijk gemaakt door:
Stichting Kinderpostzegels Nederland, Stichting Het R.C. Maagdenhuis, Janivo Stichting

Waanzinnige Verhalen

Het project Waanzinnige Verhalen is een maatjesproject. Het biedt volwassenen met FAS de mogelijkheid om samen met een schrijfmaatje hun verhaal te vertellen. Alle verhalen zijn gebundeld in het boek Waanzinnige Verhalen.

Waanzinnige Verhalen wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK), Koninklijke Grolsch, Het Oranjefonds, Kansfonds

Beroepsgroepencampagne

In 2016 hebben alle kinderartsen, jeugdartsen, gynaecologen, huisartsen en kinderpsychiaters van Nederland een nieuwe –inhoudelijkere – versie van het boek FAS-kinderen ontvangen. Het boek 0% Alcohol en zwangerschap maakt duidelijk welke schade alcohol aanricht bij de foetus, wat kenmerken van FAS zijn en hoe kinderen met FAS het beste te herkennen en te begeleiden zijn.
Daarnaast is er voor deze beroepsgroepen een impactcampagne georganiseerd. De campagne bestaat uit een behandelprotocol, e-learning, beslistool en richtlijn. Tijdens de lancering van het boek hebben de verschillende beroepsgroepen de nulnorm onderschreven.

Beroepsgroepencampagne wordt mede mogelijk gemaakt door Bernard van Leer Foundation

FAS 2025

Mila (9), Isiah (14), Lorenzo (10), Marcella (13) en Jasmijn (7) zijn vijf kinderen die deel uitmaakten van het FAS-project. Om hun ontwikkeling te laten zien en het verhaal over FAS nog verder uit te diepen, zullen we hen in het Project FAS 2025 nog tien jaar lang volgen. Dit project bestaat uit veel nieuwe filmpjes, een festival, een participatieproject voor dertig kinderen, kleine exposities en crowdfunding.

FAS 2025 wordt mede mogelijk gemaakt door Janivo Stichting, Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK), Stichting Boschuysen en anderen.

Word vriend van het FAS2025 project

En volg deze kinderen op weg naar volwassenheid

Steun het project!