Babykonijntjes voor het bestuur

Bestuursvergadering bij Jasmijn

De jaarlijkse vergadering met het bestuur van het FAS-project verliep dit jaar nét even anders. We spraken niet af op kantoor, maar bij Jasmijn (11) thuis. Aanwezig waren voorzitter Jacobine, penningmeester Vincent, algemeen bestuurslid Bas, projectleider Allard en ik, Dora, coördinator van het FAS-project en maatje van Jasmijn.

Onder de loep

Zoals voor mij (als haar maatje) inmiddels bekend, verliep de afspraak op z’n Jasmijns. Iedereen werd eerst even goed onder de loep genomen. ‘’Wat ben je net gekleed Vincent, je hebt helemaal een pak aan gedaan.” “Wat doe jij zoal Jacobien? Je hebt prachtige hakken aan vandaag.” “Bas, heb jij ook kinderen?’’ Daarna werd nog even benoemd dat ik als laatste aankwam, gewoon omdat het haar opviel.

Contact met de koning

Tijdens de introductie werden de meest interessante antwoorden door Jasmijn opgeslagen en later weer terug gehaald. ”Dus Jacobien, jij hebt contact met de koning?” Daar kon Jasmijn wel wat mee, ze ontmoet namelijk graag beroemde mensen. Ze heeft een keer de burgemeester ontmoet, dus de koning past prima in het rijtje. “Of ontmoet je liever de prinsessen Jasmijn?” “Nee,” antwoordde ze. “Die moeten natuurlijk gewoon naar school, net zoals iedereen, dus dat gaat niet.’’

Babykonijntjes op schoot

Nadat iedereen wat over zichzelf had verteld, kwam Jasmijn met konijntjes aan. Want als je babykonijntjes in de tuin hebt, dan kunnen deze tijdens zo’n belangrijke vergadering natuurlijk niet ontbreken. Iedereen kreeg er eentje op schoot gedrukt. Daar zaten we dan, iedereen met een konijntje in de hand of op schoot. Laat Jasmijn het ijs maar breken, dat kan ze als geen ander.

Voorgeprogrammeerde vergadering

Vincent merkte op dat Jasmijn vrij rustig op hem overkwam. Esther vertelde dat dit komt omdat zij de vergadering bij Jasmijn had ‘voorgeprogrammeerd’. Voor het bezoek hadden ze alvast samen op de website de bestuursleden bekeken en het verloop van de afspraak doorgenomen.

Structuur en voorspelbaarheid zijn erg belangrijk voor Jasmijn. Een goed voorbeeld hiervan is haar pas geschilderde kamer, die ze trots aan het bestuur liet zien. De verf stond sinds december al klaar. Na aan het idee te hebben gewend, was ze er afgelopen week klaar voor om haar muren te schilderen.

Tijdens de vergadering spraken we veel over FAS. Maar door Jasmijn in ons midden, kregen we vooral weer een kijkje in het leven met FAS. Want je kunt er veel over praten en lezen, maar door iemand met FAS te ontmoeten leer je het pas te begrijpen.

 


Door: Dora Woudwijk

FAS2025IV wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje fondsKansfonds, het Gehandicapte Kind en Stichting Boschhuysen.

«

»

Reis mee met het FAS-kompas

En krijg gratis om de maand een bijzonder verhaal van één van de vijf hoofdpersonen.

Reis mee!