FAS IS NIET TE GENEZEN, MAAR WEL TE VOORKOMEN

fas-icon-blue

FAS een gezicht en stem geven

Mensen met FAS lopen vaak op tegen een muur van onbegrip. Het FAS-project helpt hen. Het geeft ze de mogelijkheid hun verhaal te vertellen. Ze zijn zelf de beste voorlichters. Help ons mensen met FAS een podium te geven.

Alles op preventie

Het FAS-project inspireert en informeert. We helpen professionals bij de preventie. Dit vergt echter een lange adem. Help ons door te gaan met onze missie.

BedragFAS is geen abstract en anoniem probleem. Elk jaar worden er weer kinderen mee geboren.

 

fas-icon-blue

Tineke 1795

Koop een boek

Het FAS-project heeft drie mooie boeken gemaakt over FAS: Waanzinnige Verhalen, 0% Alcohol en zwangerschap en FAS-kinderen. Je kunt ze kopen via onze uitgeverij. Ga naar Reuring Uitgeverij.

mila

Reis mee met het FAS-kompas

Abonneer gratis en krijg om de maand een bijzonder verhaal van een van de vijf hoofdpersonen. Meld je hier aan.

FAS-kinderen

De meeste aanstaande moeders weten dat ze tijdens hun zwangerschap het drinken van alcohol even moeten laten. Toch is bij het publiek nog relatief weinig bekend over de precieze schadelijke gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Ook als dit in geringe mate wordt genuttigd. Mede daardoor worden in Nederland elk jaar een paar honderd kinderen geboren met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). De consequenties voor het kind zijn blijvend.
Kinderen met FAS hebben doorgaans een aantal specifieke lichamelijke afwijkingen zoals een dunne bovenlip, geen of nauwelijks een gootje tussen de neus en de bovenlip, smalle en laagstaande oren, een opgewipt neusje, slechte tanden en hangende of scheelstaande ogen. De kinderen zijn bovendien vaak te licht en te klein. 
Het voornaamste probleem ligt echter bij de opgelopen hersenbeschadiging. Naast de lichamelijke problemen hebben kinderen met FAS vaak concentratie-, geheugen- en gedragsproblemen. Hun ontwikkeling wat betreft motoriek, taal, begripsvermogen en emotie loopt ernstig achter op die van leeftijdgenoten. Ze zijn vaak erg gevoelig voor licht, geluid en aanraking, maar ook voor verandering van ritme en omgeving. Daarnaast kunnen ze moeilijk rekening houden met een ander en zich in een ander verplaatsen.
Kinderen met FAS zijn meestal vriendelijk, openhartig en spontaan. Dit gegeven maakt ze in combinatie met een gebrekkige gewetensvorming, grote mate van beïnvloedbaarheid en goedgelovigheid tot een gemakkelijk slachtoffer. Ze doen regelmatig gevaarlijke dingen zonder de consequenties ervan te overzien. Veel kinderen met FAS komen om die reden met justitie of prostitutie in aanraking. 
Het overgrote deel van kinderen met FAS kan op latere leeftijd niet zelfstandig wonen en heeft levenslang toezicht en begeleiding nodig. Het is van groot belang zo vroeg mogelijk een juiste diagnose te stellen, zodat deze kinderen de juiste zorg en begeleiding krijgen. Hierdoor kan hun toekomstperspectief aanmerkelijk ve

Workshop portretfotografie

Schrijf je in voor een workshop portretfotografie van internationaal fotograaf en Zilveren Camera winnaar Allard de Witte. Meld je hier aan.

«

»

Reis mee met het FAS-kompas

En krijg gratis om de maand een bijzonder verhaal van één van de vijf hoofdpersonen.

Reis mee!