“Deze kinderen hebben jullie nodig”

FAS college-tour

“Sandria was acht maanden toen ze bij ons kwam wonen. Zij is ons zonnetje in huis, wij zijn haar niet anders gewend. Sandria kan zich minder goed concentreren, is erg klein en valt veel. Bij ons mag ze een donderwolkje zijn. Sandria hoort bij ons en wij bij haar.”

De studenten luisteren aandachtig naar het verhaal van Leonie (pleegmoeder van Sandria) die voor een zaal van ruim tachtig studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen haar persoonlijke verhaal deelt. Samen met maatjes Heleen en Carlijn, die met foto’s, een film en eigen verhalen vertellen ze over hun ervaringen met kinderen die FAS hebben.

“Het stukje waarin een meisje met FAS zegt dat ze niet belangrijk is voor haar moeder, dat vond ik heel heftig om te horen,” zegt een van de studenten na het zien van de film. Hierna gaan er aarzelend nog een paar vingers omhoog. “Heeft Sandria nog contact met haar echte moeder? Ik zie het toch wel als kindermishandeling dat de moeder drinkt met een kindje in haar buik.” Leonie knikt rustig en legt uit dat ze in het begin nog wel contact hadden, maar dat ze vaker niet dan wel langs kwam. Na Sandria’s tweede verjaardag is de moeder uit beeld verdwenen. “Tijdens deze verjaardag hebben we veel foto’s gemaakt, die ze altijd kan terugkijken als ze daar behoefte aan heeft.”

“Onze studenten zijn de hulpverleners van de toekomst” – docent Social Work

De docenten van de hogeschool willen met het college de leerlingen meegeven dat iedereen anders is en dat je dat niet altijd meteen van de buitenkant hoeft te zien. “Wij geloven dat verhalen van ervaringsdeskundigen een grotere impact op studenten hebben dan een docent die de feiten uit een boek vertelt.” De docenten hebben zelf ook geleerd van het college, waaronder docente Wytske: “De vraag of je een zwangere vrouw erop aan zou spreken als ze een glaasje wijn drinkt en op welke manier zorgt bij mij voor stof tot nadenken. Ik zou na dit college vrouwen er actiever op aan spreken. Maar hoe? Dat vind ik lastig.” Opeens weet ze het: niet streng erop aanspreken met “Mevrouw, u mag niet…” maar vriendelijk voorlichten: “Mevrouw, wist u dat…”

Leonie spreekt haar wens uit naar de studenten: “Ik vind het belangrijk dat jullie weten dat deze kinderen bestaan. Ze hebben jullie nodig, jullie liefde en aandacht.” Docente Wytske vult aan: “Onze studenten zijn de hulpverleners van de toekomst, die later met verschillende, unieke mensen te maken krijgen. Zoals deze kinderen met FAS.”

Leonie (pleegmoeder van Sandria) samen met maatje Heleen.

Wil jij ook dat we langskomen op jouw mbo-school, hogeschool of universiteit? Mail dan z.s.m naar info@fasproject.nl en we praten graag samen verder over de opties!

Met de FAS college-tour willen we de risico’s van alcohol tijdens de zwangerschap zo ver mogelijk door laten dringen in de samenleving en hulpverlening. Met de college-tour gaan we langs verschillende scholen om te vertellen over FAS. Studenten vormen namelijk een heel belangrijke doelgroep, als toekomstige ouders én hulpverleners. De colleges worden gegeven door studenten die maatje zijn van een kind met FAS, samen met ervaringsdeskundigen: volwassenen met FAS, (pleeg)ouders en professionals. De focus ligt in de colleges ligt op herkenning, preventie en begeleiding.

Door: Aranka van Lindert

«

»

Tags: , , , , , ,

Reis mee met het FAS-kompas

En krijg gratis om de maand een bijzonder verhaal van één van de vijf hoofdpersonen.

Reis mee!