Inspirerende ontmoetingen met roombroodjes en selfies

Tijdens de eerste ontmoetingen tussen de schrijfmaatjes van het project ‘Waanzinnige Verhalen’ werden er roombroodjes gegeten, bijzondere wandelingen en selfies gemaakt, en zelfs gesproken over Franse kunst en filosofie. Ook werd er gerapt in een professionele studio en hebben sommige ontmoetingen al mooie eerste creaties opgeleverd.

Tot nu toe hebben alle koppeltjes elkaar ongeveer vier keer ontmoet. Allereerst natuurlijk tijdens de Startdag in november; het officiële begin van het project. Dat was heel spannend. Aan wie ben ik gekoppeld? Is er wel een klik?

Nu, na meerdere ontmoetingen, blijkt Stichting Het Witte Bos een goed datingbureau te zijn. Want zowel van de deelnemers met FAS, als van de schrijvers horen we enthousiaste verhalen terug.

‘‘Wat ons bindt is onze humor.”

Zo vertelt Bjorn over zijn schrijfmaatje Karel Kanits: “Wat ons bindt is onze humor. En hij is een enorme chaoot. Net als ik! Ik heb ook het gevoel dat hij me echt begrijpt. Hij neemt me zoals ik ben, luistert naar mijn verhaal en wil me niet veranderen.”

Gelukkig denkt schrijver Karel er hetzelfde over. Hij stuurde ons: “Bjorns kijk op het leven kenmerkt zich door een mengeling van verbittering en ambitie. Ik hoop in het verhaal een zodanige sfeer neer te zetten dat daarin zijn uniciteit naar voren komt. Daarbij zal ik kunnen leunen op zijn soms onnavolgbare humor. Daar zit bij ons de klik.”

‘‘Zijn leven is een rollercoaster. Ik begin FAS steeds beter te begrijpen.”

Behalve geschreven, wordt er vooral ook veel ondernomen. De koppels gaan samen veel op stap: naar de markt, een boogschiet-parcours, de toneelvereniging en zelfs een concert van Marco Borsato. Ook worden er oude buurtjes bezocht, en wordt er kennis gemaakt met pleegouders. Dit alles ter inspiratie voor het verhaal dat geschreven gaat worden.

En ook de verhalen beginnen al vorm te krijgen. We hebben inmiddels twee intervisies met de schrijvers gehad. Dit waren mooie bijeenkomsten. De schrijvers konden ervaringen delen en samen bespraken we de ideeën voor de verhalen die uiteindelijk in het boek terecht zullen komen.

De koppeltjes inspireren ook elkaar. Via de levendige besloten ‘Waanzinnige Verhalen’ Facebookpagina worden de ervaringen met elkaar gedeeld.

De schrijvers vertellen dat het project ook verrijkend is voor henzelf. Schrijver Marten: “Ik begin steeds beter te begrijpen hoe FAS doorwerkt in alle facetten van het leven. Mijn maatje Richard is 46 jaar. Zijn leven is een rollercoaster geweest. Ik wil dat heel graag vertellen. Het is namelijk exemplarisch voor volwassenen met FAS.

Het project Waanzinnige Verhalen is inmiddels afgerond. Bestel hier het resultaat!

Wij hebben ook maatjesprojecten voor kinderen met FAS. Lees hier meer over FAS2025!

«

»

Geef een antwoord

Reis mee met het FAS-kompas

En krijg gratis om de maand een bijzonder verhaal van één van de vijf hoofdpersonen.

Reis mee!