Maatje in corona-tijd

Een blog van maatje Yasmine

Yasmine (20 jaar) is het maatje van Damian (8 jaar). Ze vindt het heerlijk om tijd met hem door te brengen. Door het coronavirus is het helaas lastig om momenteel in het echt af te spreken. Gelukkig zijn ze allebei creatief en hebben de twee hun eigen draai gegeven aan het maatjescontact. Benieuwd hoe dat eraan toegaat? Lees dan de onderstaande blog, geschreven door Yasmine zelf.

(meer…)

«

Pity Party

Ervaringsverhaal van Nury (33), een volwassene met FAS.

Vandaag heb ik een pity party. Dat is een feestje waarop ik lekker in mijn eentje de hele dag zielig mag doen en alles stom en moeilijk mag vinden. Vandaag ben ik kapot. Out of order. Alle onrust, chaos en emotie moet er gewoon even uit. Sinds het coronavirus is uitgebroken ben ik helemaal in de war. En ja, ik snap dat ik niet de enige ben die hier last van heeft. En dat er belangrijkere dingen zijn in de wereld, zoals mensen die doodgaan. Maar toch moet ik het even kwijt.

(meer…)

«

»

Het Fas-project gaat internationaal!

Brain Awareness Week

De animatie ‘Eén glaasje mag toch wel?’ is vertaald naar het Engels en een betere timing om deze animatie te lanceren is er niet. Deze week is het namelijk de International Brain Awareness Week. De animatie laat op een simpele manier zien wat het effect van één glas alcohol is op de foetus. Wij willen dat deze informatie mensen wereldwijd bereikt. Help jij mee?

(meer…)

«

»

Vuilnisbakken en Natte truien

Onderweg met maatje Jennifer

Gister stond er weer een huisbezoek op de planning. Samen met maatje Jennifer stapte ik op de bus naar het dorp Schoonrewoerd op weg naar Michal (11). Onderweg vertelde ze dat ze het ontzettend leuk vindt om maatje te zijn en de afgelopen tijd heel leerzaam vond. “Hoe merk je aan Michal dat hij FAS heeft?”, vroeg ik. “De impulsiviteit en hyperactiviteit. Michal kan vaak niet wachten om een plan om te zetten in actie.” vertelde ze. Laatst hadden ze samen bedacht om boven een spelletje te spelen, maar Jennifer had haar glas water nog niet leeg. Michal vond het te lang duren. Hop, hij tikte ongeduldig tegen de onderkant van het glas. Tempo maken! Een seconde later zat Jennifer met een natte trui, oeps!

(meer…)

«

»

Babykonijntjes voor het bestuur

Bestuursvergadering bij Jasmijn

De jaarlijkse vergadering met het bestuur van het FAS-project verliep dit jaar nét even anders. We spraken niet af op kantoor, maar bij Jasmijn (11) thuis. Aanwezig waren voorzitter Jacobine, penningmeester Vincent, algemeen bestuurslid Bas, projectleider Allard en ik, Dora, coördinator van het FAS-project en maatje van Jasmijn.

(meer…)

«

»

Krokodillen en hamburgers

Op bezoek met maatje Nienke

Hoe kan je een nieuwe maand nou beter beginnen dan met een huisbezoek? Marieke, de nieuwe stagiair van het FAS-project reisde naar Brabant en kwam terecht in een huis vol gezelligheid, auto’s en klei in alle kleuren van de regenboog.

(meer…)

«

»

De wonderlijke wereld van FAS

Ervaringsverhaal van Nury (33), een volwassene met FAS.

De laatste tijd ben ik mij zoveel als ik kan aan het verdiepen in het klimaat. Ik hield altijd al van de natuur en de dieren. Zo ben ik veel liever een dag in de stille natuur, dan in de stad met al die prikkels. Maar waarom ik me opeens écht zo in het klimaat aan het verdiepen was, kwam door iets kleins dat mijn aandacht trok. Wat het precies was, ben ik alweer vergeten. Maar toen ik er eenmaal mee begon, kon ik niet meer stoppen.

(meer…)

«

»

Alles op z’n plek

Expositie in DeFabrique

“Ik heb hier nog nooit van gehoord, terwijl ik het misschien wel ben tegengekomen in mijn werk,” hoor ik een jonge vrouw zeggen terwijl ze zich langs de foto’s en informatiepanelen over alcohol en zwangerschap beweegt. Ze vertelt dat ze ambulant medewerker is. Net als een heleboel andere professionals uit de zorg en het onderwijs is ze vandaag aanwezig op het symposium van de Landelijke Vereniging Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling.

(meer…)

«

»

Enthousiasme in overvloed

Een eigen plekje

Joëlla woont sinds kort op zichzelf. Ze heeft een appartementje op een steenworp afstand van haar pleegouders. Daar heeft ze haar hele leven gewoond. In de laatste fase woonde ze in een studio die aan huis was gebouwd. Joëlla had het altijd heel erg naar haar zin bij haar pleegouders, maar nu Joëlla 19 is, wilden haar pleegouders weer wat ruimte voor zichzelf. Joëlla is namelijk nogal actief en verloor haar pleegmoeder Josée geen moment uit het oog. Waar Josée ging, daar was Joëlla. Je kunt het enthousiast noemen, maar ook claimerig.

(meer…)

«

»

Trots en liefdevol

Startdag maatjesproject 2019/2020

Toch maar een trein eerder nemen. Met de NS weet je het nooit, dacht ik toen ik mij ‘s ochtends klaarmaakte om te vertrekken naar Amersfoort. Hier zou ik die middag voor het eerst de moeder van Sebastian en de andere maatjes ontmoeten.

(meer…)

«

»

Pannetjes en hekjes

Ervaringsverhaal van Nury (32), een volwassene met FAS

Nury weet nog maar een paar jaar dat ze FAS heeft. In haar vorige blog schreef ze over haar therapiesessie, het stemmetje in haar hoofd en over verwachtingen. Dit keer: emoties. Hoe geef je die een plek, hoe kom je er weer vanaf en hoe praat je erover? En hoe is dat anders als je FAS hebt?

(meer…)

«

»

Maria wil dat ik was

Ervaringsverhaal van Nury (32), een volwassene met FAS

Nury weet nog maar een paar jaar dat ze FAS heeft. Ze schreef een blog over wat er in haar hoofd gebeurt tijdens en na een therapie-sessie. Hoe voelt het als alle adviezen en vragen eindeloos rond blijven zingen in je hoofd? En daar ook nog andere stemmen zijn die iets van je verwachten?

(meer…)

«

»

Plezier, verbinding en herkenning

Slotdag maatjesproject 2018/2019

Rond de tafel zit een gemixte groep van een aantal pleegouders, een biologische moeder, en een jongvolwassene met FAS. Zodra het gesprek zich ontvouwt, gebeurt er wat. Het maakt niet uit wie er aan het woord is, in ieder persoonlijk verhaal herkennen de anderen wel iets van zichzelf of hun kind.
(meer…)

«

»

Een maatje voor jou

Oproep nieuw maatjesproject

In september start het nieuwe maatjesproject voor kinderen en jongeren met FAS (6-25). Wil jij ook een maatje? Iemand die alleen voor jou komt? Waar je alles bij kwijt kan, en alleen maar léuke dingen mee doet?

(meer…)

«

»

Dag en nacht

Pleegvader Paul geeft een college bij de opleiding Social Work

Drie maanden oud was Patricia, toen ze bij haar pleegouders Paul en Miep terecht kwam. Zó klein, dat ze in de palm van Pauls hand paste. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een volwassen vrouw, maar dat betekent niet dat de taak van Paul en Miep erop zit. “We moeten dag en nacht beschikbaar zijn. Voor de rest van ons leven.” De studenten social work van de Avans Hogeschool luisteren geboeid naar Paul, die tijdens een college zijn ervaringen als pleegvader van een kind met FAS met hen deelt.
(meer…)

«

»

Zeg ook eens wat

FAS-volwassene Suzanne praat met studenten

Suzanne (41, links op de foto) zit op een tafel voor een groep studenten Ergotherapie in Rotterdam. Haar benen bungelen over de rand. Ze kwam er negen jaar geleden achter dat ze FAS heeft. Door haar verhaal te vertellen aan studenten van zorgopleidingen wil ze de bewustwording rondom FAS vergroten. Ze wil het gesprek aangaan, en geen vraag is te gek. Sommige studenten luisteren vooral, dat vindt ze maar niks. ‘Jullie wil ik ook horen’, roept Suzanne plotseling naar twee meisjes achterin. ‘Zeg ook eens wat. Jullie zitten daar zo stil.’

Dan komt het gesprek echt op gang, met steeds meer vragen van de studenten:

(meer…)

«

»

Geheugensteuntje

Maatje Renée praat met Marcella over wat helpt tegen piekeren.

In de stromende regen loop ik met Marcella (17) door de weilanden van Harreveld. Het is onze eerste ontmoeting en ik vind het spannend hoe het zal gaan. Zij is geheel gekleed in het zwart, ik ben vandaag groen met roze. Toevallig hebben we allebei zwarte Nike Air Max aan. Iedereen kan wel wat meer kleur gebruiken in zijn leven, denk ik terwijl we door de grijze Achterhoek lopen.

(meer…)

«

»

Douchen zonder te wassen

Verslag van een maatje

Dorina is druk met het ‘verzorgen’ van Anna en Elsa, haar twee Baby Born poppen. Luiers omdoen, uitkleden én weer aankleden. Wanneer we op het punt staan om buiten een rondje te lopen, roept ze: ‘Waar ligt de speen?’ Een paar seconden later slaat ze zichzelf voor haar hoofd: ‘Die ligt nog boven natuurlijk!’ Trap op, trap af. Het valt mij op hoe graag Dorina wil spelen, maar dat ze vooral veel tijd kwijt is aan zoeken.

(meer…)

«

»

FAS-college tour

Sneakpreview college

Het FAS-project organiseert elk jaar colleges over FAS op een groot aantal opleidingen zoals social work, psychologie en verpleegkunde. Tijdens de colleges wordt veel filmmateriaal getoond, delen ervaringsdeskundigen hun verhaal en worden interessante casussen besproken. Hier vertellen vier studenten hoe ze het vonden.  (meer…)

«

»

Meer dan je denkt

Verslag van een maatje

Dorina staat al voor het raam te zwaaien als ik aan kom bij haar huis voor onze eerste ontmoeting van het maatjesproject. Ik weet nog niet zo veel over Dorina, we hebben van te voren alleen maar een foto met elkaar uitgewisseld. Hopelijk kan ik contact met haar maken en haar de juiste begeleiding geven. Ik ben erg nieuwsgierig en stiekem ook wel nerveus..

(meer…)

«

»

‘Please Please Me’

Startdag FAS-maatjesproject

Wat een dag! Vanwege een treinstoring rijden de treinen niet rechtstreeks vanuit Groningen, dus pak ik maar de bus naar Europapark. Vanaf daar de trein in, rechtstreeks naar Amersfoort, naar de startdag van het nieuwe FAS maatjes project. Nog geen idee wat me te wachten staat. Erg benieuwd zit ik te luisteren naar het oudste album van The Beatles, ‘Please Please Me’.

(meer…)

«

»

Chocoladewafels

vlnr: Cynthya, Jasmijn, Damian, Renée

Op bezoek bij Jasmijn

Op mijn eerste werkdag ga ik op bezoek bij Jasmijn. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die zo puur is als Jasmijn. Ze is eerlijk en direct. Iets waar veel mensen nog wat van kunnen leren. We drinken thee met chocoladewafels. De wafels waar ze al de hele week naar uit keek mocht ze eindelijk uitdelen en zelf opeten. Maar nu hoeft ze hem niet meer.

(meer…)

«

»

Gezocht: maatjes voor kinderen met FAS!

FAS-maatjesproject

Werk je graag met kinderen? Ben je geduldig, leergierig en sociaal? Voor het FAS-project zijn wij op zoek naar studenten die een maatje willen worden van een kind met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). O.a. in de regio’s Amsterdam, den Bosch, Zwolle, Dordrecht/Rotterdam, Goes en Enschede.

(meer…)

«

»

Eerlijk en ingewikkeld

Op bezoek bij Marcella

Marcella voetbalt al een paar jaar bij de plaatselijke voetbalclub. Ze zit in een gewoon team en ze wordt goed opgevangen door haar teamgenoten. Vandaag hebben ze training want de tegenstander heeft afgezegd. (meer…)

«

»

Rust en ruimte

Interview pleegmoeder Marcella

Marcella mag het schoolplein niet af, maar een jongen vroeg of ze tóch meekwam. ‘Als niemand op dat moment zegt dat het niet mag, doet ze het’, legt haar pleegmoeder Jeanette uit. Dus Marcella liep mee.

(meer…)

«

»

Maatje van de maand: Demi

FAS-maatjesproject

Kacper en Demi lopen door de lege stallen op de kinderboerderij. Als Kacper iemand de stallen uit ziet mesten, fluistert hij tegen Demi: ‘Ik wil eigenlijk wel meehelpen.’ Na een bemoedigend knikje van Demi stapt hij erop af. Nog geen seconde later staat Kacper in de stal. Er is genoeg werk te doen! Uitmesten, kruiwagens wegbrengen én weer leeggooien… (meer…)

«

»

Lekker wazig in je hoofd

Volwassen met FAS

‘Hoe oud ben je nu ook alweer, 35?’, vraagt Josha. ‘Nee joh’, roept Patrick, ‘37’. ‘Ah, je ziet er zo jong uit’. Patrick kijkt met een scheve grijns de zaal in vol professionals van de verslavingskliniek waar hij zelf jaren terug heeft gezeten. ‘Komt door de alcohol’, grapt hij. Josha lacht: ‘volgens mij komt het juist doordat je gestopt bent.’

(meer…)

«

»

Maatje van de maand: Carlijn

FAS-maatjesproject

Met de camera onder haar arm neemt Sandria maatje Carlijn mee op avontuur door het dorp waar ze woont. Langs haar school, de kerk, de supermarkt en het voetbalveld. Er komen bij Sandria steeds meer verhalen naar boven, trotse verhalen. Zo trots dat als iemand haar vraagt wie ze is, ze altijd met een glinstering in haar ogen zegt: ‘Ik ben Sandria en ik kom uit Rijkevoort!’  (meer…)

«

»

Wensverhalen

FAS-maatjesproject

Met zelfgemaakte filmpjes, foto’s en knutselwerken presenteerden de kinderen en maatjes tijdens de viering van vijf jaar FAS-project trots hoe ze hun grote wens uit hebben laten komen. Wensen in alle soorten en maten. Van theeleuten bij de burgemeester, een beroemde vlogger worden tot op zoek gaan naar de hoogte. Lees en kijk je mee met de eerste vier wensen?

(meer…)

«

»

“De interactie met de studenten maakt het college bijzonder”

FAS college-tour

“We leven in een maatschappij waarin het gewoon is om te drinken tijdens de zwangerschap,” merkt een student uit de zaal op. Het is even stil, waarna een andere student zegt: “Waarom wordt alcohol voor een zwangere vrouw niet verboden?”

“Dit opende mijn ogen wel even’’, zegt Heleen, maatje en student Medische Psychologie. Samen met maatje Carlijn en pleegmoeder Leonie geeft ze een college over FAS voor een grote groep meeloopstudenten Social Work van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). ‘’Op dit moment zijn we heel erg bezig met de bewustwording onder individuen. Maar moet het eigenlijk niet meer een beleidskwestie worden?”

(meer…)

«

»

De woorden in mijn brein

Ervaring vrijwilliger FAS-project

Ik loop in het ziekenhuis, op weg naar de afdeling Radiologie. Niets geks, gewoon een controleafspraak voor mijn knie. Al lopend door de lange gang met witte muren bereik ik de balie. Ik meld mij aan. Als ik iets opzij kijk, zie ik een briefje hangen met de tekst: Bent u zwanger? Meldt u dit dan alstublieft even aan ons, “…en drink dan vooral geen alcohol”, denk ik er zelf gelijk achteraan. Ik heb sterk de neiging om dit met pen erbij te schrijven. (meer…)

«

»

Afsluiting wensproject

FAS-maatjesproject

In 2017 stond het FAS-project in het teken van het Wensproject en waren kinderen met FAS gekoppeld aan een maatje van zorg- en onderwijsgerichte opleidingen. Ongeveer twee keer per maand werkten ze samen toe naar het vervullen van een wens van het kind. Op 24 maart presenteerden de maatjes en de kinderen in een vertrouwde kring van ouders, vrienden en familie wat ze het afgelopen jaar samen hebben gedaan om hun droom waar te maken.

(meer…)

«

»

Maatjes van de maand: Kirsten en Robin

FAS-maatjesproject

Kirsten, Robin, Fien en Sam zijn aan het schilderen. ‘Ik kan dit niet’, verzucht Sam. Ze gaat stug door, maar als het lukt niet zoals zij het wil barst ze in woede uit. Met haar handen grijpt ze naar het canvas en maakt het kapot. “Zo! Nu is het een lelijk schilderij. Dat was toch ook de bedoeling?”, zegt Kirsten. Sam twijfelt even. Schilderen hoort toch mooi te zijn? Maar dan lacht ze en gaat helemaal op in het nieuwe spelletje. Samen maken ze de mooiste lelijke schilderijen. (meer…)

«

»

“Ik voel me geen volwassene”

Volwassen met FAS

18 jaar worden betekent: financiële verantwoordelijkheid, alcohol drinken, autorijden, stemrecht. Maar wat betekent dat als je FAS hebt? Kun je die vrijheden en rechten wel aan, wie bepaalt dat en hoe zit het dan eigenlijk met pleegzorg, begeleiding en zelfstandig wonen? Hierover gaan we in gesprek met pleegouders, zorgverleners en FAS-volwassenen tijdens het vijf jarig jubileum van het FAS-project op 24 maart a.s. Lees hier meer over deze dag en meld je aan!

(meer…)

«

»

Vacature: projectmedewerker coördinatie en impact storytelling FAS-project

Op zoek naar de leukste baan van de wereld? Komt goed uit! Wij zijn per direct op zoek naar iemand die ons team komt versterken en een belangrijke rol wil spelen in het opzetten en uitvoeren van projecten.

Het Witte Bos initieert transmediale projecten op het snijvlak van journalistiek, kunst en maatschappij. Het persoonlijk perspectief staat bij elk project centraal. Echte verhalen van echte mensen die iets te vertellen hebben.

Het FAS-project is een groot project over kinderen die beschadigd zijn doordat hun moeder heeft gedronken tijdens de zwangerschap. Het project bestaat o.a. uit participatie- en maatjesprojecten, boeken, films, exposities, presentaties, E-learnings en campagnes.

We zoeken een projectmedewerker voor het FAS-project. Je zal verantwoordelijk zijn voor de coördinatie van het maatjesproject en onderwijsproject. 

De werkzaamheden:

  • Opzetten, ontwikkelen en uitvoeren van verschillende projectonderdelen
  • Kinderen en maatjes aan elkaar koppelen en begeleiden
  • College, exposities en bijeenkomsten organiseren
  • Onderwijsmateriaal produceren en verspreiden
  • Vergroten van de naamsbekendheid en uitbouwen van een betrokken community
  • Stimuleren en genereren van (social) media-aandacht
  • Eventueel fondsenwerving

Wat wij zoeken?

  • HBO/WO denk- en werkniveau
  • Affiniteit met de werkwijze en projecten van Het Witte Bos
  • Je bent sociaal sterk en kan uitstekend overweg met kinderen
  • Je bent in staat een project te leiden. Je kunt goed organiseren, plannen, werkt efficiënt, zelfstandig en resultaatgericht
  • Je bent goed in het enthousiasmeren van mensen en maakt makkelijk contact met mensen en organisaties en houdt van presenteren
  • Je schrijfvaardigheid en redactionele vaardigheden zijn uitstekend en je bent creatief
  • Je kunt commercieel denken. Je ziet kansen en durft te vragen
  • Ervaring met WordPress en Mailchimp is een pré
  • Bij voorkeur woonachtig in Amsterdam of omgeving
  • Beschikbaar voor 32 tot 40 uur per week.

Wat bieden wij?

  • Werken aan projecten met maatschappelijke impact
  • Je komt terecht in een team van creatievelingen
  • Vergoeding conform leeftijd en ervaring
  • Grote vrijheid om mede vorm te geven aan multimediale projecten

Het Witte Bos

De missie van het Witte Bos is om onderbelichte maatschappelijke kwesties onder de aandacht te brengen. Het Witte Bos maakt grote maatschappelijke projecten vanuit een journalistiek en kunstzinnig perspectief. Sollicitatieprocedure

Stuur vóór 16 maart je CV en motivatiebrief naar allard@wittebos.nl.

 

«

»

”Heb jij eigenlijk ook een moeder?”

Jasmijn op bezoek bij de burgemeester

6 juni 2017 opende Jasmijn een grote FAS-expositie op het MBO College in Hilversum. Ze wilde het lint graag doorknippen met de burgemeester, maar hij moest vergaderen. Vandaag niet. Vandaag mag Jasmijn naar zijn werkkamer komen om uit te leggen wat FAS is.

(meer…)

«

»

Maatje van de maand: Inge

FAS-maatjesproject

Mila speelt met haar maatje Inge het liefst op haar kamer. Doktertje, buschauffeurtje of schooltje. Vandaag heeft Mila zin in schooltje. “Wil jij een keer juf zijn?’’, vraagt Inge, ‘’dan mag je alles bepalen.” Mila kijkt Inge even bedenkelijk aan. Zo’n gek idee vindt ze het niet. Een paar seconden later gaat ze helemaal op in haar rol als juf. Met Inge als leerling. “Vandaag krijg je je rapport”, zegt Juf Mila triomfantelijk. (meer…)

«

»

Van een mug een olifant

Op bezoek bij Jasmijn

Jasmijn ligt in haar pyjama op de bank. Een snottebel druipt uit haar neus, maar zelf haar neus snuiten kan ze niet. “Wij denken: het is even schoonmaken, maar bij haar is dat anders”, vertelt Esther, de pleegmoeder van Jasmijn. “Het is niet aan te leren. Ze is zich niet bewust van haar eigen lichaam en kan daardoor niet voor zichzelf zorgen. Het is voor haar gek om een dagje op de bank in haar pyjama te blijven.”

(meer…)

«

»

“Deze kinderen hebben jullie nodig”

FAS college-tour

“Sandria was acht maanden toen ze bij ons kwam wonen. Zij is ons zonnetje in huis, wij zijn haar niet anders gewend. Sandria kan zich minder goed concentreren, is erg klein en valt veel. Bij ons mag ze een donderwolkje zijn. Sandria hoort bij ons en wij bij haar.”

De studenten luisteren aandachtig naar het verhaal van Leonie (pleegmoeder van Sandria) die voor een zaal van ruim tachtig studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen haar persoonlijke verhaal deelt. Samen met maatjes Heleen en Carlijn, die met foto’s, een film en eigen verhalen vertellen ze over hun ervaringen met kinderen die FAS hebben.

(meer…)

«

»

Uitnodiging FAS-feestje en filmpremière


Hallo!

Het FAS-project bestaat vijf jaar. Vijf jaar exposities, films, boeken en presentaties. Maar wat levert het op? Snappen mensen nu beter wat FAS inhoudt? Op 24 maart presenteren we vijf jaar FAS-project. De resultaten, de belangrijkste thema’s én de dromen voor de toekomst.

(meer…)

«

»

Maatje van de maand: Emma

Het is herfst. Alicia en Emma wandelen samen door het bos. Ze praten over de blaadjes van de bomen, waarop Alicia zegt: “De blaadjes veranderen toch van kleur, omdat de bomen dat zo mooi vinden?” Dit is de wereld van Alicia, die geboren is met FAS. Emma is het maatje van Alicia en ze vertelt over haar ervaringen.

(meer…)

«

»

Uit de maat

Mila met haar spillebeentjes op de trampoline. Mila die lieveheersbeestjes zoekt. Mila met haar lange tenen. Mila die struikelt over de eindeloze stroom vragen die haar hoofd stelt. Mila die woont in haar eigen wereld.  (meer…)

«

»

Spoorloos

Andras is 24, maar lijkt al een heel leven achter de rug te hebben. In zijn zoektocht naar houvast is hij vaak de weg kwijtgeraakt. Begrijpelijk, want hoe kun je je grenzen bewaken als je niet aanvoelt wanneer je eroverheen gaat? Hij probeerde zijn frustraties in te perken, ging steeds meer jointjes draaien, raakte verslaafd aan cocaïne en verstrikt in vechtpartijen. Zijn huidige situatie klinkt als een ware plottwist. Toch ontbreekt er een essentieel stukje in zijn verhaal om zijn frustraties en de worsteling met FAS definitief een plek te kunnen geven: het verhaal van zijn biologische moeder.

(meer…)

«

»

Ook goede moeders

Marjan woonde tot 2005 in het buitenland en had een druk en uitbundig bestaan. Ze sportte en werkte veel. Vijf keer per week uitgaan was daarnaast geen uitzondering, en alcohol hoorde daar altijd bij. “In Nederland zou het misschien excessief zijn geweest, maar daar was dat niet zo. Het was de standaard; een levensstijl. Iedereen om mij heen dronk dagelijks.” Haar man had in het leger verwondingen opgelopen waardoor hij onvruchtbaar was geworden. Althans, dat was wat de artsen hadden gezegd. Het kwam dan ook als een grote verrassing toen ze al vier maanden zwanger bleek te zijn van haar dochter.

(meer…)

«

»

Met Joëlla voor de klas

Joëlla fotografeerde ik voor het eerst in 2011. Vorige week stuurde ze een berichtje of ik ook mee wilde helpen bij haar spreekbeurt in Heeze. “Dan kunnen we samen vertellen over FAS en het grote mensen FAS-boek meenemen en het boek waar de FAS-kinderen in staan laten zien.” Natuurlijk wilde ik dat!

(meer…)

«

»

Schuldgevoel

Esther gebruikte tijdens haar zwangerschap alcohol en wiet. Hoewel haar middelengebruik bekend is, duurt het tot na de geboorte van haar zoon Emiel voor er wordt ingegrepen. Pas zevenenhalf jaar later volgt de diagnose: Emiel heeft FAS. Esthers schuldgevoel is blijvend: had ze maar niet gedronken. Wat ging er mis?

(meer…)

«

»

Voorstelrondje maatjes Wensproject

Voor het Wensproject zijn kinderen met FAS gekoppeld aan een maatje van zorg- en onderwijsgerichte opleidingen. Ongeveer twee keer per maand brengen zij samen een middag door waarop ze toewerken naar het vervullen van een wens van het kind. Ondertussen ondersteunen ze het kind op een speelse manier met sociale vaardigheden en de acceptatie van FAS. De maatjes worden FAS-deskundigen en gaan deze kennis inzetten bij hun opleiding in een FAS Collegetour. (meer…)

«

»

Patricia bij Spuiten en Slikken

Patricia Lopes (rechts op de foto) werkte mee aan het project Waanzinnige Verhalen. Vanavond praat zij bij Spuiten en Slikken over haar leven met FAS. Patricia kan prachtig schrijven en ook geweldig toneelspelen. Als ze geen FAS had gehad, was ze het liefst naar de toneelacademie gegaan. Dat kan nu niet. Voor Waanzinnige Verhalen werkte ze samen met journalist en copywriter Victoria Broens. Samen schreven ze twee theaterdialogen over de moeizame relatie van Patricia en haar moeder. Lees hier een stuk van één van de dialogen.

(meer…)

«

»

Factcheck gefactcheckt: alcohol & zwangerschap

Vorige week vrijdag verscheen een artikel in de Volkskrant, waarin een Brits onderzoek over alcohol tijdens de zwangerschap, gefactcheckt werd. Anders dan sommige krantenkoppen beweerden concludeerden de Britse onderzoekers dat het ‘onmogelijk bleek harde conclusies te trekken over een veilige ondergrens van drankgebruik. De risico’s van drie tot vier glazen alcohol per week lijken weliswaar bescheiden voor de ongeboren baby, maar ze bestaan wel: zo’n kind loopt een iets hoger risico op vroeggeboorte en een lager geboortegewicht.’

(meer…)

«

»

Vadertje en moedertje

Mila geeft een rondleiding bij zorgboerderij Den Besselder. Ze komt hier elke zaterdag en blijft om de week zelfs logeren. Vastbesloten stapt ze over het grasveld naar de tuinkas. Maar wat vertel je eigenlijk tijdens zo’n rondleiding? Het terrein dat ze inmiddels op haar duimpje kent komt haar ineens een beetje vreemd voor.

(meer…)

«

»

Vroeger was ik boos op de hele wereld

In het Atrium van woon en werkgemeenschap Urtica De Vijfsprong in Vorden, vond een goed bezochte bijeenkomst plaats over het Fas-project. (meer…)

«

»

Stage/werkervaringsplek FAS2025

Wij zijn op zoek naar een creatieve, leergierige en ondernemende extra kracht die ons team per direct wil komen versterken. Als projectmedewerker help je mee met de productie, organisatie en communicatie van bijvoorbeeld het maatjesproject, exposities en andere onderdelen van het project FAS2025. Ben jij of ken jij iemand die hier geschikt voor is? Mail dan naar liza@wittebos.nl.

«

»

Wel gedronken, maar niet dronken

Isiah loopt sinds een paar maanden stage bij het inpakbedrijf Orionis in Vlissingen. Gisteren pakte hij Napoleons in, vandaag zijn het stekkercontactdozen. Isiah maakt het niet uit wat hij inpakt, ook als dat de hele dag hetzelfde is. Dat vindt hij zelfs wel fijn, dan weet hij wat hij moet doen. Hij zit samen met een paar klasgenoten en andere medewerkers aan een tafel en allemaal doen ze een klein onderdeel van het inpakwerk. Het tempo ligt niet zo hoog. 
(meer…)

«

»

Het vuilnismannetje

Het was alweer een tijdje terug dat ik voor het laatst bij Damian was. Mijn bezoek vandaag leverde bij de kinderen, volgens pleegmoeder Esther, daarom ’s ochtends al discussie op. Want volgens Damian ben ik zijn maatje en volgens zijn zus Jasmijn haar oude juf. Wat best verwarrend is, kan ik mij voorstellen. Voordat de kinderen thuis kwamen, werd er een pakketje bezorgd met sensopatisch materiaal. Dit is speelgoed waarbij je al je zintuigen kunt gebruiken, dus lekker proeven, ruiken en voelen. Damian en Jasmijn doen niets liever en waren dus door het dolle heen toen ze thuis kwamen.
(meer…)

«

»

De hond en de waxinelichthouder

Esther, Jasmijn en Damian houden ontzettend veel van dieren. Ze verzorgen onder andere geiten, konijnen, katten en sinds kort hebben ze ook een puppy. Eind vorig jaar is er iets verdrietigs gebeurd. Hun konijn Sneeuwvlokje kwam te overlijden. Bij overlijden hoort natuurlijk een begrafenis, zo heeft Jasmijn dat geleerd. In het bungalowpark waar ze wonen hebben ze een mooi stuk kaal grond uitgekozen om Sneeuwvlokje te begraven. Esther heeft een kruis gemaakt van takken. Jasmijn en Damian hebben de plek verder versierd op hun eigen en bijzondere manier. Er was ook nog begrafenismuziek, afkomstig uit Jasmijns barbiepop die ze net bij de kringloopwinkel had gescoord. (meer…)

«

»

FAStival – De film van je leven

Op zondag 27 november wordt Lab 111 te Amsterdam overbevolkt door de gasten van het FAStival. Zij paraderen rond in glimmende zwarte pakken, lange paarse jurken, glitters, kettingen, de één nog schitterender dan de ander. In de grote filmzaal wordt het FAStival geopend door Allard de Witte (Het Witte Bos). Het festijn wordt afgetrapt met een serie foto’s van kinderen met FAS en de aankondiging van De film van je leven. Zesentwintig kinderen met FAS hebben meegewerkt aan dit project. Vier maanden lang zijn ze druk bezig geweest met het filmen van hun dagelijkse leven.
(meer…)

«

»

Boekpresentatie Waanzinnige verhalen

Voor het project Waanzinnige Verhalen zijn 22 volwassenen met FAS gekoppeld aan schrijvers en kunstenaars, waarmee ze een jaar samen optrokken. De verhalen, liedjes, gedichten en foto’s die hieruit voort zijn gekomen zijn gebundeld in het boek Waanzinnige Verhalen. Op 27 november werd het boek feestelijk gelanceerd in Amsterdam. (meer…)

«

»

NPO Radio 1

Klik hier voor het fragment (Uitzending 10-11 vanaf minuut 6:16)

«

»

RTV Rijnmond

rtv-rijnmond-marco-martin-page-002

Klik hier voor het fragment

 

«

»

Omroep MAX

Klik hier voor het fragment (vanaf minuut 7:27)

«

»

Hart van Nederland

Klik hier voor het fragment

«

»

RTL Nieuws

Klik hier voor het fragment

«

»

VROUW

vrouw-tineke-page-002vrouw-tineke-page-003

«

»

De Stentor

16-11-26-stentor-zwolse-courant-ed-zwolle-patrick-page-00216-11-26-stentor-zwolse-courant-ed-zwolle-patrick-page-003

«

»

Noordhollands Dagblad

«

»

Quest Psychologie

quest-elton-page-002

«

»

NRC Handelsblad

«

»

Nieuw boek voorkomt discussie

Tijdens de lancering van ons nieuwe boek 0%, Alcohol & Zwangerschap op 16 november besteedden vijf verschillende beroepsverenigingen rond geboorte- en jeugdgezondheidszorg gezamenlijk aandacht aan de gevaren van alcohol tijdens de zwangerschap. Hun boodschap? De nulnorm is de enige veilige norm, dus drink geen druppel alcohol tijdens de zwangerschap. Onderzoek laat zien dat ook weinig alcohol het ongeboren kind schaadt.
(meer…)

«

»

FAS meet-up Rotterdam ontroert

Langzaam stroomt bibliotheek Ommoord in Rotterdam vol met studenten van verschillende zorg- en opvoedingsgerichte MBO-studies, docenten en professionals uit de zorg. Vandaag zal er niet alleen een lezing over FAS zijn, er worden ook stukken uit het boek Waanzinnige Verhalen voorgedragen. Tussen de boekenkasten en leeszaal is een kleine expositie van het FAS-project opgezet. Sommige studenten lopen er in een razend tempo omheen en kijken me nadien met opgetrokken wenkbrauwen aan: ‘Mevrouw, ze zien er toch heel normaal uit?’ Anderen blijven hier en daar stilstaan. ‘Ik heb ook concentratie- en geheugenproblemen’, zegt een studente na het lezen van het tekstje naast de foto’s van Isiah, een jongen met FAS, ‘heb ik het dan ook?’ Haar vriendin vraagt: ‘Wisten die moeders eigenlijk dat ze zwanger waren? En voelen ze zich dan niet super schuldig?’ Een ander wijst naar het portret van Maurilia: ‘Zo’n foto zou ik ook wel van mezelf willen.’
(meer…)

«

»

De film van je leven over FAS: word superster!

Lekker shinen in de spotlights op de première van jouw eigen film? Dat kan als jij je aanmeldt voor De film van je leven. Onderaan lees je hoe dat moet.

Wat ga je doen?
Samen met 30 andere FAS-kinderen ga je een zomer lang toffe, verdrietige, spannende en misschien ook gekke dingen die je meemaakt vastleggen met je eigen telefoon of camera (of die van je vader).
(meer…)

«

»

Een feest der herkenning

Op een broeierige en vochtige avond in de stadsjungle van Amsterdam ontmoetten de schrijvers, dichters en fotografen van het FAS-project elkaar. Hoe verloopt het schrijftraject met hun FAS-deelnemers? Lukt het wel om hun Waanzinnige Verhalen op papier te krijgen? En hoe verloopt het contact verder? Voor velen was deze intervisiebijeenkomst een feest der herkenning waarbij adviezen en ervaringen werden uitgewisseld.

(meer…)

«

»

Omroep Max

«

»

RTL XL

«

»

Studio Max Live

«

»

Jinek op Zondag

«

»

Editie NL

«

»

RTV Rijnmond

Klik hier voor het fragment

«

»

De Vijfde Dag

Klik hier voor het fragment

«

»

RTL Late night

Klik hier voor het fragment

«

»

Mensjesrechten IKON

Klik hier voor het fragment

«

»

Hart van Nederland

Klik hier voor het fragment

«

»

Spuiten en Slikken

Klik hier voor het fragment

«

»

AT5

Klik hier voor het fragment

«

»

Achter de Voordeur NCRV

Klik hier voor het fragment

«

»

Radio Rijnmond

«

»

AnD Belgie

«

»

Linda

«

»

Lotje

EPSON MFP image

«

»

Tijdschrift voor Verloskundigen

«

»

Tubantia

«

»

Trouw

«

»

Reformatorisch Dagblad

«

»

NRC Handelsblad

«

»

Het Parool

«

»

De Volkskrant

«

»

De Standaard

«

»

De Morgen

«

»

Inspirerende ontmoetingen met roombroodjes en selfies

Tijdens de eerste ontmoetingen tussen de schrijfmaatjes van het project ‘Waanzinnige Verhalen’ werden er roombroodjes gegeten, bijzondere wandelingen en selfies gemaakt, en zelfs gesproken over Franse kunst en filosofie. Ook werd er gerapt in een professionele studio en hebben sommige ontmoetingen al mooie eerste creaties opgeleverd.

(meer…)

«

»

“De juiste diagnose schept duidelijkheid.”

Een gezin runnen met twee FAS-kinderen is niet makkelijk. Veel gebroken nachten, en overdag twee stuiterballen die constant om aandacht vragen én een heldere structuur nodig hebben. Toch geniet ze er elke dag van. Wat haar heeft geholpen? De diagnose. Want dat geeft duidelijkheid. Esther, pleegmoeder van de FAS-kinderen Jasmijn en Damian, vertelt haar verhaal bij pleegzorgorganisatie De Bascule.

(meer…)

«

»

De eerste FAS-expo bij Grolsch!

Een bierbrouwerij en FAS? Een gekke combo of een grote mijlpaal? Het was een bijzonder moment voor de bekendheid van FAS.

Het gebeurt niet elke dag dat we ons bevinden op een plek die bier ademt. Voor de gelegenheid van de première van de documentaire ‘Een stil Drama’ waren we aanwezig met onze FAS-expo. Wat deze middag zo speciaal maakt is niet alleen de locatie, maar vooral de aandacht van Grolsch voor FAS. Roos Haase van Stichting Warme Jjas heeft met sponsoring van het biermerk de documentaire kunnen maken. ‘Ik heb hier geen woorden voor’ zegt Roos ontroert na de vertoning.

(meer…)

«

»

Reis mee met het FAS-kompas

En krijg gratis om de maand een bijzonder verhaal van één van de vijf hoofdpersonen.

Reis mee!